Bunk’art one, een oude nucleaire bunker in Tirana.

Vandaag ben ik naar Bunk’art One geweest, ooit de nucleaire bunker, in Tirana waar Enver Hoxha kon schuilen in geval van een nucleaire aanval. deze bunker is een van de topattracties van Tirana en ligt aan de buitenzijde van de stad, verscholen in het bos. je kunt er te voet komen maar met de bus is niet alleen vele malen sneller maar ook gemakkelijker omdat de ingang van de bunker op de top van een berg ligt.

In Nederland kun je opzoeken hoe en wanneer de bussen rijden, in Tirana dus niet, wilde ik terug naar mijn hostel, dan moest ik altijd een rode bus nemen, deze ging altijd langs het Amerikaanse ziekenhuis  (er was niets Amerikaans aan het ziekenhuis, behalve dat ze het grotendeels gesponsord hadden) en daar kon ik uitstappen, die bussen stopten ook altijd op het centrale plein, vandaar kun je dus de stad in of overstappen op een andere lijn die naar andere plekken ging, blauw voor in de stad en witte bussen voor de plaatsen net buiten Tirana.

Als je geluk had stond er een eindbestemming op het scherm voor op de bus, maar vaak was het maar raden of vragen, er reden zelfs bussen rond waar nog letterlijk op stond “sorry, geen dienst”, een Nederlandse bus. Na wat rondvragen vertelde een chauffeur mij dat hij naar Bunk’art one ging.

Van daar uit was het nog maar kort lopen, hij had helemaal gelijk, ik werd onder aan de berg afgezet en de laatste km mocht ik lopen in de volle zon berg op, ben je boven rijdt er een andere bus voorbij die zojuist ook in de stad stond.

%d bloggers liken dit: