Het meer van Komani

Vandaag om 6:00 uur opgestaan en dus maar naar het meer van Komani gegaan dit is een stuwmeer in de alpen en ook een druk bevaren route voor zowel bergbewoners als toeristen, de bergbewoners worden bevoorraad door de boten die er varen en de toeristen gebruiken het als transportmiddel om verder de bergen in te komen, op de terugweg zijn we ook regelmatig gestopt bij verschillende plaatsje (lees huis) om daar iets af te geven of om mensen op te pikken. Om vanuit Shkodër naar het meer te komen ben je ongeveer 2 uur onderweg met een busje, de straten waar je over rijdt zijn, slecht tot zeer slecht. Als het slecht weer zou zijn zou het ook niet mogelijk zijn om daar te komen. Je zit vervolgens 3 uur op de boot om naar de volgende grotere plaats te gaan, hier is een aanlegsteiger, maar meer ook niet, vandaar uit heb je een auto nodig om verder de bergen in te gaan. Op het meer merk je wel heel erg dat mensen afhankelijk zijn van watervervoer, we kwamen boten tegen waarin koeien vervoerd werden van de ene weide naar de andere, maar ook andere goederen werden vervoerd, er werd volop gevist. De normale boot ging ook maar 2x per dag, ’s morgens om 9:00 en om 13:00 uur vanuit beide richtingen. Nu waren deze boten nog niet berekend op de hoeveelheid toeristen

Wat wel apart was, was dat sommige mensen dezelfde route te voet deden, dit zou dan een wandelroute zijn van ongeveer 2 dagen, dit waren meestal wel de toeristen die dit deden, deze bleven dan halverwege een keer overnachten. De waterpolitie was ook erg actief hier, je zag ze regelmatig voorbijvaren met hun bootje, sommige woningen liggen natuurlijk erg afgelegen waardoor criminaliteit op de loer ligt, Voorheen stond Albanië toch wel bekend om de grote wietkwekerijen in de bergen, deze waren moeilijk te ontdekken en vervolgens om er te komen, dit is inmiddels sterk veranderd, maar net als in Nederland blijven ze het wel proberen.

Tijdens de boottocht vaar je erg dicht langs de bergen, hier liggen ook de hoogste toppen van Albanië en heb je het gevoel dat je helemaal alleen bent in deze omgeving. Ondanks dat er mensen op de boot zijn, je ziet niemand aan het vaste land, soms is dit ook niet eens mogelijk wegens de steile wanden die er zijn.

%d bloggers liken dit: