Aveiro

Vandaag ben ik met de trein naar Aveiro gegaan. Sommige mensen zullen het mischien. Nog herkennen als stad waar Nederland verloren heeft tegen Tjechie tijdens het Europees kampioenschap voetbal.

Voor de meeste toeristen staat het echterbekend als een stad met kanalen waarin gondels varen. Het Venetie van Portugal. Deze gondels werden gebruikt om het zout te vervoeren dat gewonnen werd uit de lagune waar de stad aan ligt. Tegenwoordig wordt er weinig zout meer gewonnen omdat we nu onze etenswaren kunnen koelen of vriezen. Het wordt nu voornamelijk gedaan om het cultureel erfgoed in stand te houden. Het zout wordt gebruikt als strooizout om de gladheid te bestrijden.

Als alternatieve industrie zijn ze toen begonnen met het maken van porselein en tegels. Veel huizen zijn zijn hier dan ook bekleed met tegelmotieven of zelfs geheel bekleed met tegels.

Ook hier is de vroegere eigenaar heel actief geweest voor zijn arbeiders en heeft net zoals Philips huizen, theaters en sportmogelijkheden voor zijn personeel laten bouwen.

Hij is zelfs zover gegaan dat hij in zijn testament vast heeft laten leggen dat elke maand op de 13e dag een markt moet plaatsvinden en dat er 2 feestdagen zijn van heiligen dat het bedrijf stil ligt. Dit is nu al sinds halverwege de 19e eeuw.

Morgen ga ik met de bus naar een plaats verder op waar een natuurreservaat ligt met flamingo’s.

%d bloggers liken dit: