Cliffs of Moher en the Burren

Vandaag ben ik naar de Cliffs of Moher geweest. Maar voor dat we daar naar toereden zijn we eerst nog naar een Ierse boerderij geweest. Deze boerderij had koeien. Die is vrij uniek in deze regio omdat er nergens anders fatsoenlijk gras groeit.

Ook was de boer eigenaar van 2 bergen. In de winter bracht hij de koeien naar de top van de bergen omdat het weer daar beter was dan in de vallei.

Op de bergen stonden allemaal muren van stenen. Die hebben de Ieren gebouwd onder het motto werkverschaffing tijdens de Grote Honger hier in Ierland. De aardappeloogst was mislukt en niemand had iets te eten. 5 miljoen Ieren zijn ge-emigreerd of gestorven van de honger. Van de mensen die in Ierland bleven heeft de Engelse overheid toen voor eten gezorgd, echter moesten ze daarvoor nutteloze muren bouwen over bergen. De Engelsen waren toen bezetters van Ierland. Nu waren de Ieren volledig afhankelijk van de Engelsen.

Na de rondleiding over het bedrijf zijn we naar de kliffen gereden, erg indrukwekkend hoe de oceaan daar op die kliffen beuken. Die zijn overigens

Cliffs of Moher

ruim 200 meter hoog. Ook zijn stukken van Harry Potter and the prisoner of Azkaban daar geschoten (4e keer dat ik op een filmlokatie ben geweest van Harry Potter).
Hierna zijn we nog naar andere kliffen geweest iets minder hoog maar zeker niet minder indrukwekkend. Deze waren maar 40 meter hoog, maar je kon hier tot aan de rand komen(zonder reling). Een paar waaghalzen haalde het in hun hoofd om toch maar even over het randje te gaan kijken, Ik, echt niet)

Uiteindelijk waren we om 18:00 terug van de tour. Daarna nog wat dingen mee kunnen pikken van het theaterfestival dat dit weekend plaatsvind.

Morgen ga ik de Republiek Ierland verlaten en ga ik naar de UK.

gr

%d bloggers liken dit: