Ben ik nu in Israel, Berlijn of Belfast

Toen ik vandaag bezig was met mijn tour door Belfast zag ik dat er regelmatig grote hekken om bepaalde stadsdelen staan. Nu bleken dit na navraag hekken te zijn om de bewoners te beschermen.Officieel is het geen oorlog meer hier in Noord-Ierland maar toch waren en 3 weken terug weer rellen vanwege de Oranjemarsen (9 bommen zijn onschadelijk gemaakt in de week voor ik in Belfast arriveerde), die elk jaar er nog steeds zijn. Deze zijn altijd begin juli.

Nu merk je er niets meer van. Maar het is wel een vreemd gezicht, het zijn net zulke muren en hekken die tussen oost en west Duitsland stonden en Israel nu bouwt om de Palestijnse gebieden. Heel vreemd. Maar ook zie je nog overal herinneringen aan de problemen( het heette niet voor niets the Troubles) die er waren met de IRA. Op veel plaatsen staan monumenten omdat daar mensen zijn gestorven door een bomaanslag. Maar ook een aantal gebouwen met de kogelgaten er nog in.

Ook ben ik langs een hotel gelopen dat 45 keer doelwit is geweest van een bomaanslag door de IRA. Dit staat nog geen 500 meter van mijn slaapplaats.

Nu het ‘vrede’ is, is het in de stad veiliger als in London. Je kunt ook zien dat er veel nieuwbouw is sinds de laatste jaren. Voor de vredesverdrag hadden gebouwen weinig glas (wegens het gevaar op aanslagen), nu zie je steeds meer glazen gebouwen, de stad is nu ook erg in ontwikkeling.

Het is wel een heel oude stad met veel oude gebouwen, heel mooi om te zien.

GR

%d bloggers liken dit: